La invasió d’Amèrica

En realitat, a on anava Colon?

Tots coneixem més o menys la història: al 1492 els Reis Catòlics donen a un capità italià, Cristóbal Colon, tres vaixells per tal de fer un viatge exploratori. El 6 de setembre, després de carregar provisions i aigua a l’Illa de La Gomera, els tres vaixells s’endinsen en l’Oceà Atlàntic. El 12 d’octubre de 1492, després de poc més d’un mes de travessia, Colón descobreix Amèrica i… fi de la història.

Però…

A aquella època, la manera habitual de navegar era bé seguint la línia de costa, o bé “saltant” d’illa en illa. Però Colon es va fer “del tirón” 6.000 Km de mar sense veure ni un pam de terra, durant més d’un mes!

Per a que et faces una idea de les condicions tècniques de l’època, aquest vaixell és una rèplica exacta de la nau Victoria; és de la mateixa època però una miqueta més gran que les naus emprades per Colón per al seu viatge.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

– Estava Colón com una carabassa? Pot ser. Per grups, anem a plantejar algunes hipòtesis sobre a) què és el que anava buscant Colón i b) com pensava aconseguir-ho.

Una pista: recordeu el comerç a llarga distància a l’Edat Mitjana?

Els coneixements científics de l’època

Henricus_Martellus_-_Map_of_the_world_-_1489_-_Yale_archive.jpg

World_map_by_Martellus_-_Account_of_the_Islands_of_the_Mediterranean_(1489),_ff.68v-69_-_BL_Add_MS_15760.jpg

Aquest és el mapamundi del cartògraf germano-italià Heinrich Hammer, també conegut com Enrico Martelo. Aquest científic va ser contemporani de Paolo dal Pozzo Toscanelli, també cartògraf, amic de Colon. L’exemplar de dalt està a la Universitat de Yale. El de baix, a la Biblioteca Britànica.

– Més enllà de que és un poco churro, què li falta al mapamundi de Hammer? Per ajudar-te, fixa’t en el mapa d’altre col·lega seu, el mapamundi de Behaim (baix). “Cipangu” era el nom que a l’època rebia l’actual Japó.

MartinBehaim1492

Aquesta és una simplificació (d’una part) del mapamundi d’altre cartògraf de l’època, Martin Behaim.

– Considerant els coneixements geogràfics de l’època, explica quin era en realitat el “plan” de Colon.

– A partir de la imatge de baix, del total de qms. que li falten al mapa de Behaim, aproximadament quants corresponen a Amèrica? I quants corresponen a l’Oceà Pacífic?

kms-perduts-de-colon-copia2

– Calcula quants qms. pensava Colom que tindria el seu viatge. Pots ajudar-te d’aquesta ferramenta: Google Maps. Per tal de calcular una distància, botó dret del ratolí, “medir la distancia” i seguir instruccions.

– Com recordes, el perímetre de la Terra és d’uns 40.000 qms. Doncs bé: quants quilòmetres pensava Colon que tenia la circumferència terrestre?

– $ Calcula exactament els qms. que hi ha que recórrer per arribar a l’Illa de Java si vas per mar i bordejant la costa.

La gran decepció

Malgrat fer tres viatges més, Colón mai va acceptar que aquelles terres en les que havia desembarcat no eren les illes pròximes a Cipango, la Xina o la Índia. Però els cartògrafs que estaven fent els mapes sí que ho tenien cada vegada més clar: allò no era Àsia; allò era tot un continent completament desconegut per als europeus. Adéu a la nova ruta cap a la Xina!

Waldseemuller_map_2.jpg

Aquest és el mapa de Waldseemüller, publicat al 1507. Martin Waldseemüller va anomenar al nou continent “Amèrica”, en honor al explorador Américo Vespucci, el primer que va afirmar que allò era un nou continent.

– A la teua llibreta, dibuixa en gran el 2on. quadradet (començant per l’esquerra) de la filera superior.

Si Colon hagués tingut rao…

El mon de colon def

Per a saber-ne més: