Quan una informació és fiable?

Quan una informació és fiable?

Una informació és fiable quan es dona alguna de les següents condicions:

 • La font de la informació és una institució pública o una universitat.
 • La informació està publicada en una revista científica (o llibre científic).
 • L’emissora/emissor de la informació és una persona amb una titulació universitària (i parla/escriu de la seua disciplina científica, clar), i/o és una professional experta en el seu camp.

En cas que siga un canal divulgatiu (podcast, canal de YouTube, programa de televisió, de ràdio, premsa escrita, etc.), aquest és fiable només si  l’autora-or en qüestió cita fonts fiables (les de dalt).

En aquestes situacions, la informació és fiable? Per trios, raoneu un per un cada cas.

 1. En un programa de televisió, un psiquiatra afirma que les piràmides d’Egipte van ser construïdes per extraterrestres.
 2. Per Whatsapp t’arriba un vídeo d’uns xics colpejant a una anciana, amb el següent comentari anònim: “són una banda de picanyers violents que es dediquen a robar a iaies paiportines.”
 3. A la revista del col·legi la teua amiga Carla publica un article sobre l’anorèxia. Per a escriure-lo, abans la teua amiga s’ha llegit el llibre “Transtornos del comportamiento alimentario: Anorexia y Bulimia”, publicat per la Conserjería de Sanidad y Consumo de la Junta de Extremadura, i cita la informació que ha llegit en ell.
 4. Tens un refredat, i la teua veïna (que és pescatera) et recomana unes pastilles que a ella li anaren molt bé.
 5. Tens un sopar amb xiquets, i la teua veïna (que és pescatera) et recomana cuinar llenguat, un peix sense espines “sorpresa”. 
 6. Al telediari de TVE el presentador, citant a la portaveu de la Policia Nacional, ofereix unes imatges d’uns jovens paiportins colpejant a una anciana picanyera i robant-li el bolso.
 7. el president d’Estats Units diu que el canvi climàtic és mentira.
 8. Al seu informe de 2021, titulat “Canvi Climátic 2021: Bases físiques”, l’International Panel of Climate Change (un comité internacional de científics), afirma que el calfament global és generalitzat, avança amb rapidesa i s’intensifica.