Al-Andalus
Al 710 el governador de l’actual Marroc, Musa Ibn Nusayr, envia al general Tarif abu Zara a explorar les posibilitats d’èxit d’una eventual invasió del regne visigot d’Hispania. Decidit, encomana la invasió al general Tarik ibn Ziyad amb un exércit de 7.000 homes a cavall. Poc després li envia 5000 genets més. El rei visigot Roderic reuneix totes les seues forces i s’enfronta als àrabs en Guadalete. La seua derrota es total. Musa Ibn Nusayr en persona acudeix a la Península amb 18.000 homens més. Una tras altra, les ciutats hispanovisigodes cauen com fitxes de dominó: Écija, Sevilla, Mérida, Toledo, Saragossa… Al 715 tota la Península Ibèrica està sota control àrab.
Els exèrcits àrabs fins i tot provaren sort més enllà dels Pirineus, però es trobaren amb la força militar dels francs: al 732 són derrotats a la batalla de Poitiers.
Després de la fulgurant invasió del 711-15 dirigida pels generals Tarik ibn Ziyad i i Musa ibn Nusayr, durant pràcticament tota l’Alta Edat Mitjana l’Emirat/Califat de Còrdoba va tenir com a fronteres (més o menys estables) la vall del riu Duero i la vall de l’Ebre. Al nord es van anar desenvolupant tota una serie de regnes cristians mentre que al sud es va consolidar el gran regne d’al-Andalus, amb la seua capital, Qurtuba.
– Averigua els noms actuals de les ciutats que apareixen al mapa (exceptuant Silb i Bayyana).
Durant aquests anys (i després) eren molt habituals les guerres de saqueig (ràtzies): campanyes militars de curta durada fetes amb l’objectiu d’aconseguir un bon botí: plata, or, bronze, persones, etc. Aquestes algares eren practicades tant per uns com pels altres. Durant aquestes incursions en territori alié els “saquejadors” arribaven en ocasions fins al cor del territori enemic.
– Llig la notícia sencera i escriu un resum a la teua llibreta d’allò que t’ha paregut més interessant (fes clic a la foto).
En definitiva, durant tota l’Alta Edat Mitjana (fins al segle X) la potència indiscutible a la Península Ibèrica va ser el Califat de Qurtuba (Còrdova). Els regnes al nord del Duero i l’Ebre es limitaren a mantenir-se a la defensiva.