I a l’altra banda del Mediterrani… L’Imperi Romà d’Orient
Mentre que a finals del segle V dC. la meitat occidental de l’Imperi Romà va desfer-se pels atacs bàrbars, la meitat oriental va aguantar prou bé les envestides dels diferents pobles bàrbars que van intentar envair i saquejar les seues ciutats. Godos, bulgars, àvars, etc., van intentar sense èxit fer-se amb la joia mes ambicionada de tot l’orient: la citutat de Constantinoble.
– Mira el vídeo de dalt i explica quin és l’oritge (o oritgens) del terme “Imperi Bizantí”. Et sembla un terme històricament adeqüat?
Al segle VI l’Emperador Justinià va intentar restaurar el vell Imperi Romà… Mitjançant la guerra, es clar. Va envair tot el nord d’Àfrica i el sudest de la Península Ibèrica. Però la part més terrible de la guerra va ser la invasió de la Península Itàlica. Els ostrogodos van oferir una resistència ferotge i Justinià per la seua banda no va cedir tampoc. El resultat va ser una guerra de 20 anys (535-554 dC) que va suposar la ruina d’Itàlia, amb milers de morts i la destrucció quasi total de les ciutats romanes, les biblioteques, edificis, obres d’art, etc. Pèrdues irreparables i per a sempre.
– A la llum dels fets històrics, qui van ser més “bàrbars” (destructius): els ostrogodos o els bizantins?
A més, les conquestes de Justinià, que tanta destrucció de vides humanes i de bens culturals costaren, van durar molt poquet, i l’Imperi Bizantí es va quedar més o menys com al principi, al 527.
– Penseu en grup: econòmicament parlant, què es el que va tenir que fer Justinià per a mantenir una guerra a gran escala durant tant de temps?
– Quines conseqüencies creieu que van tenir eixes mesures sobre la gent de l’Imperi?
– Investiga i explica amb detall en què consisteix la malaltia anomenada pesta bubònica.
Hagia Sofia, Αγία Σοφία
Basílica de la Santa Saviesa: aquest va ser el nom del major temple de tota la cristiandat fins la construcció de la Catedral de Sevilla, quasi mil anys després.
Mira el videoclip de dalt i:
– Explica què són les petxines.
– Quines són les dimensions de l’església de Santa Sofia?
– En quin any va ser terminada?
Anem a pegar una volteta per dins d’Hagia Sofia: