L’arquitectura romana

Doncs sí, ho has endevinat: els romans van copiar l’arquitectura grega. Però a diferència dels grecs, els romans eren més “agarrats”. Per això, per construir els seus edificis no utilitzaven blocs de pedra massissos (com sí feien els grecs). Per a les seues construccions els romans empraven materials molt més barats (com la rajola) i després els recobrien amb plaques de marbre, per aparentar.

Aquestes imatges són d’un temple romà conegut com el Temple de Neptú (just darrere del Panteó d’Agripa). Com veus, el van construir a força de rajoles, però després ho van recobrir amb marbre per donar l’aparença que estava construït enterament d’aquest car material.

DSC_9983

DSC_9984

Aquesta és la vista frontal del Panteó d’Agripa:

DSC_0447.jpg

És un dels poquíssims edificis romans que han arribat sencers fins als nostres dies.

Els grecs van limitar l’arquitectura monumental a dos tipus d’edificis: temples i teatres. Per contra l’arquitectura monumental romana es va aplicar també a altres tipus d’edificacions civils, com ara els amfiteatres (el Coliseu és un bon exemple), els circs (després els veiem) o les termes.
Les termes eren bàsicament piscines cobertes. L’entrada era gratuïta. En les més grans, a més de diverses piscines havia també gimnàs, biblioteca, botigues…

Les termes construïdes per l’emperador Caracalla a Roma al segle III d.C. van ser potser les més imponents de tot l’Imperi. Desafortunadament, només han arribat fins als nostres dies les ruïnes.

Aquest devia ser l’aspecte de les termes de Caracalla:

DSC_0746.jpg
DSC_0744.jpg

I açò és el que queda d’elles hui en dia:

 

DSC_0709.jpg

 

DSC_0724.jpg

 

DSC_0715.jpg

 

DSC_0707.jpg

Com pots observar, el mètode de construcció era gairebé sempre el mateix: per fora marbre, per dins rajoles o coses pitjors, però amb una resistència esbalaidora (sorprenent).

– Mira el següent vídeo i explica com feien els romans el seu formigó.

– Quina amplaria té la cúpula del Panteó?

– De què està feta? Per què no s’ensorra (derrumba)?

cupula panteon.pngFONT: BBC

Els circs eren construccions destinades a una cosa que apassionava als romans: les carreres de quàdrigues (petits carros tirats per quatre cavalls). Aquesta és una reproducció virtual del circ Màxim. Avui dia d’ell no queda més que l’emplaçament.

FONT: Progetto Traiano.

Els amfiteatres

Ja has vist un amfiteatre, el Coliseu de Roma. Pràcticament en totes i cadascuna de les ciutats de l’Imperi hi havia un amfiteatre (més o menys luxós, més o menys gran, segons la importància de la ciutat en qüestió).

– Investiga i esbrina per a què servien els amfiteatres.

– ¿Queden restes d’algun amfiteatre d’època romana a Espanya?

– Elabora una presentació digital (PowerPoint) titulada “Monuments Romans a Espanya”. Si no saps com fer una presentació digital, acudeix a l’apartat de TÈCNIQUES.